Red Bull Flugtag i Moskva © Daniel Kolodin/Red Bull Photofiles

Söndagen den 4 juli är det dags för den fjärde upplagan av Red Bull Flugtag i Sverige. Ett 30-tal våghalsiga amatörpiloter samlas vid Strömmen i centrala Stockholm. Med sina egendesignade och hemmasnickrade flygfarkoster kommer de sedan att slänga sig ut i vattnet från en sex meter hög, specialbyggd ramp. Folkfesten har varje gång det hållits dragit tiotusentals åskådare.

Bland alla anmälningar som kommit har ett 30-tal lag valts ut och just nu håller både galna och kreativa flygfarkoster på att byggas runtom i landet. Ambitionen bland lagen är förutom att bjuda juryn och publiken på en kul uppvisning även att slå världsrekordet på 62 meter. Ett rekord som sattes under Red Bull Flugtag i Wien 2000.

Förutom att flyga så lång som möjligt bedömer juryn även varje ekipage efter genomförande på rampen samt kreativiteten av farkosten. Att lägga energi på både utsmyckningen av farkosten samt på showen på rampen kan alltså vara en hjälp mot att nå en pallplats.

Det vinnande laget får en flygdag tillsammans där besättningen får prova på både ultralätt flygplan och gyrokopter. Lagets kapten får även ett flygcertifikat. För laget som placerar sig på andraplats vänta en tvådagars kite-surfarkurs på västkusten medan treorna får hoppa fallskärm.

Genom åren har tävlingen haft allt från flygande djur av olika slag till tårtor, toalettstolar och drakar och bland årets tävlande bidrag finns en dalahäst med vingar.

Om Red Bull Flugtag
Det är nu 19 år sedan det första Red Bull Flugtag hölls i Wien 1991. Sedan dess har fler än 40 Flugtag-tävlingar hållits runt om i världen. Det har inte bara blivit en rolig tradition utan även vuxit sig till en internationell folkfest som lockat uppemot 300 000 åskådare vid vissa tillfällen.

Platsen är Stockholm Ström, vattnet mellan kungsträdgården, operan och slottet. Eventet börjar kl. 12:00!
 


Kommentarer

    Kommentera

    * Obligatoriska fält
    Max 2000 tecken :
    Skriv ordet till vänster och klicka sedan på "Posta Kommentar":

    Artikel Detaljer